משרד הבריאות לא מאפשר לחברות הקנאביס לקיים את צו בג”ץ

"אם רוצים שנמכור במחירים נמוכים שיאפשרו לנו לייצר במחירים נמוכים," אומרים גורמים בחברות הקנאביס ומסבירים כי לנדשפט ומשה"ב אמנם מתירים למכור במחיר הישן אך לא לייצר במתכונת הישנה. לפי דיווחים לא רשמיים החברות לא מתכוונות למלא אחר הוראת בג"ץ ולא ישובו למחיר הנמוך כל עוד עלויות הייצור גבוהות.

ענף הקנאביס הרפואי במתח גבוה ביותר לקראת המועד הקובע, יום ראשון הקרוב (15.12), בו על פי צו בג”ץ אמורות החברות לשוב לספק קנאביס בתנאי ובמחירי האסדרה הישנה, קרי ב-370 ש”ח לכל כמות, בשיווק ישיר ולא דרך בתי המרקחת.

בשעה זו מתכנסים בכירי משרד הבריאות והיחידה לקנאביס רפואי בניסיון לגבש תגובה רשמית לתקשורת, לציבור ולבית המשפט. ככל הנראה המשרד יעמוד על ההנחיה הקיימת וימשיך לא להתיר לחברות לחזור לייצר קנאביס במתכונת הישנה. בכך למעשה לא יאפשר להן, לפחות מבחינתן, לשווק את התוצרת במחירים נמוכים.

יובל לנדשפט (צילום: מרים אלסטר)
אוסר על החברות לחזור לייצר קנאביס במתכונת האסדרה הישנה. מנהל היק”ר יובל לנדשפט (צילום: מרים אלסטר)

ואכן, דיווחים לא רשמיים מספרים כי בהתאם החברות לא מתכוונות ליישם את ההוראה, פשוט בגלל שמדובר במהלך שיפגע בהן כלכלית. לטענתן חברה מסחרית, בטח אם היא ציבורית ונסחרת בבורסה כמו חלק מהן, לא יכולה להרשות לעצמה למכור במחירי הפסד.

משרד הבריאות מסר אמנם בשבוע שעבר כי בכוונתו כן למלא אחר הוראות השופטים וכן לקיים את ההנחיה, והוא אכן מאפשר לחברות למכור קנאביס ב-370 ש”ח לחודש לכל כמות ובשיווק ישיר, אך גם בשעה זו, כשבוע לאחר צו בג”ץ, הוא עדיין לא מתיר להן לגדל ולייצר במתכונת הישנה, כך מסתבר.

“הם משחקים אותה ראש קטן,” אומר גורם באחת החברות. “בהנחיית השופטים נכתב כי יש לחזור לספק קנאביס במחירי ובתנאי האסדרה הישנה, אך לא כתוב כי יש לחזור לגדל ולייצר בתנאי האסדרה הישנה. הם כאילו מאפשרים לנו למכור בזול אבל לא מאפשרים לנו לייצר בזול.”

בשיחות לא רשמיות, בעיקר מתוך פחד כנה ממנהל היק”ר יובל לנדשפט והאופי הנקמני שלו לדבריהן, טוענות חברות הקנאביס כי המצב כרגע לא מאפשר להן למעשה ליישם את הנחיית השופטים. “אנחנו נמצאים בין הפטיש לסדן,” מסכימים גורמים ב-6 החברות שעצרו או קיצצו באספקה הסדירה לותיקים.

“אם רוצים שנמכור במחירים נמוכים שיאפשרו לנו לייצר במחירים נמוכים,” מסביר מנהל באחת החברות בשיחה עם מגזין קנאביס. לטענתו מכירה במחירים נמוכים של מוצרי קנאביס שיוצרו בנהלים חדשים, יקרים בהרבה, תוביל אף לקריסת החברה ובכך גם למחסור חמור יותר בענף.

לדבריו “אני לא מתכוון להפסיק לשלם משכורות לעובדים ולא מתכוון להוציא כסף מהכיס כדי לסבסד את העלויות. אמנם משרד הבריאות לא אסר עלינו למלא את הוראת השופטים, כלומר כן מתיר לנו למכור במתכונת ובמחירים הישנים, אך הוא אוסר עלינו לגדל Non-GAP או לייצר Non-GMP בתנאים הישנים”.

“אם היו מאפשרים לי לגדל ולארוז את הקנאביס בתנאים הקודמים הייתי יכול לחזור למכור את הסחורה במחיר הזול מחר בבוקר, אבל כל עוד לא מאפשרים זאת אין לי ברירה,” הוסיף. “האשמה נופלת עלינו, אבל האחראים הבלעדיים הם אך ורק מנהל היק”ר ושר הבריאות”.

יש לציין כי במקביל לסירוב החברות למכור מוצרי אסדרה חדשה במחיר הישן, הן דווקא כן מוכרות מזה חודשים מוצרי אסדרה ישנה במחיר החדש, הגבוה, וכן נהנות מרווחים גבוהים יותר לכאורה עבור מוצרים אלו למרות שעלויות הייצור שלהם נמוכות בהרבה.

אם אכן ביום ראשון הקרוב לא תחזורנה החברות לספק קנאביס במתכונת הישנה הן מסתכנות כמובן בביזוי ביהמ”ש ואף אולי באובדן רישיון העיסוק שלהם בתחום כפי שדרשו השופטים. עם זאת מסבירים שם כי נושא הייצור הוא לא הבעיה היחידה. הזמן הקצר שניתן להן כדי להתכונן מחדש פשוט לא מאפשר זאת לטענתן – גם אם כן היו מוכנות לספוג את ההפסדים.

“פירקנו את מוקד החלוקה באברבנאל, פיטרנו עובדים שהיו אחראים על האספקה, איך אנחנו אמורים להחזיר את זה תוך שבוע?” הם תוהים. לדבריהם “השופט מלצר לא מבין כנראה לגמרי את משמעות החלטתו והשלכותיה ומתעלם מהמספרים. הוא לא התעמק מספיק בפרטים, בעלויות, הוא לא שאל אותנו כלום בעניין זה”.

משרד הבריאות מסרב בינתיים לספק כל תשובה רשמית לסוגיה זו, אך גם לא מכחיש את הדיווחים על האיסור שנתן לנדשפט לחזור לייצור במתכונת הישנה. גם לנדשפט עצמו, כך לפי דיווחים ענף, טוען בשיחות פרטיות כי הוא לא רואה כיצד ניתן לחזור לאסדרה הישנה.

עורכות הדין המייצגות בעתירה מבהירות מנגד כי ינקטו בצעדים משפטיים נגד כל חברה שלא תיישם את צו בג”ץ. מבחינתן על החברות למכור במחירי האסדרה הישנה גם אם הן נפגעות כלכלית. “שיספגו את העלויות עד חודש מרץ כפי שהוחלט,” הן אומרות בשיחות לא רשמיות.

נכון להיום רק שתי חברות, “תיקון עולם” ו”שאיפה לחיים”, ממשיכות לספק קנאביס במתכונת מלאה במחירי ותנאי האסדרה הישנה. שש האחרות עצרו ברובן לגמרי את האספקה שלא בבתי מרקחת ואחרות עצרו חלקית או קיצצו במינונים לאחר שלטענתן חויבו להעביר 30% מהסחורה אל בתי המרקחת כך שלא נותר מלאי מספיק לותיקים.

משרד הבריאות סירב למסור תגובה לידיעה, אך לא הכחיש את הטענות.

המשך קריאה
Back to top button
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר